Η Έρευνα Πεδίου του ENTRA Lab για το JT-Observatory ξεκινά στη Βουλγαρία
Το ENTRA-Lab ξεκίνησε την έρευνα πεδίου στη Βουλγαρία στο πλαίσιο του έργου Just Transition Observatory (JT Observatory). Από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου, η ομάδα του ENTRA Lab, αποτελούμενη από τη Δρ. Δέσποινα Καντελέρ, την υποψήφια διδάκτορα Φένια Πλιάτσικα και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Λευτέρη Τοπαλόγλου, Διευθυντή του ENTRA Lab, πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα στη Στάρα Ζαγόρα, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για τη διαδικασία δίκαιης μετάβασης. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η ομάδα διεξήγαγε 19 εις βάθος συνεντεύξεις με ειδικούς, αποκομίζοντας κρίσιμες προοπτικές για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της δίκαιης μετάβασης στη Βουλγαρία. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή χάρη στην ανεκτίμητη υποστήριξη του Οργανισμού Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης της Στάρα Ζαγκόρα (SZREDA) και της εξαιρετικής Διευθύντριάς του, Δρ. Ρουμιάνα Γκρόζεβα, της οποίας η ηγεσία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της αποστολής. Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στην ομάδα του SZREDA, συμπεριλαμβανομένων της Byliana για τη μετάφραση του διαδικτυακού ερωτηματολογίου, της Tea Turlakova για την οργάνωση συναντήσεων υψηλού επιπέδου, καθώς και των Gabriela, Antoaneta Zheleva, Anna, Vasil Demirev, Petia και Remina Aleksieva για την αφοσίωση και τη στήριξή τους. Επιπλέον, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, όπως οι Georgi Simeonov, Oleg Stoilov, Temenujka Sotirova, Plamen Barakov, Καθ. Ivan Varlyakov, Καθ. Boryana Paraskevova και Αν. Καθ. Nedelina Kostantinova, για τη σημαντική συμβολή τους. Μετά την επιτυχημένη επίσκεψη στη Στάρα Ζαγκόρα, η ομάδα του ENTRA Lab συνέχισε την έρευνά της στη Σόφια, όπου συνεργάστηκε με βασικούς φορείς για την περαιτέρω διερεύνηση της διακυβέρνησης της δίκαιης μετάβασης. Στη Σόφια, η ομάδα πραγματοποίησε ουσιαστικές συζητήσεις με τις Snezhina Gabova και Antoniya Novakova από τον Οργανισμό Ανάπτυξης της Σόφιας, πήρε συνέντευξη από τον νομικό και ειδικό στις πράσινες στρατηγικές Martin Mintchev και συναντήθηκε με τον ειδικό στην ενεργειακή μετάβαση Boyan Mitrakiev. Αυτή η έρευνα πεδίου στη Βουλγαρία υπογραμμίζει τη δέσμευση του ENTRA Lab για την προώθηση της έρευνας και τη δημιουργία συνεργασιών που ενισχύουν βιώσιμες και δίκαιες πολιτικές ενεργειακής μετάβασης. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν θα συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του έργου JT Observatory και στον ρόλο του στη διαμόρφωση στρατηγικών δίκαιης μετάβασης. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις καθώς συνεχίζουμε την πορεία μας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον!
Προετοιμασία για Έρευνα Πεδίου: Συνάντηση του JT-Observatory για τα Ερωτηματολόγια των Experts
Στις 23 Οκτωβρίου 2024, η ομάδα του Just Transition Observatory (JT-Observatory) πραγματοποίησε μια σημαντική συνεδρίαση αφιερωμένη στην τελική διαμόρφωση των ερωτηματολογίων για ειδικούς, στο πλαίσιο της επικείμενης πεδίας έρευνας σε Ελλάδα, Πολωνία και Βουλγαρία. Καθώς πλησιάζει η ερευνητική φάση, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα για την ευθυγράμμιση των στρατηγικών μας και τη βελτίωση της μεθοδολογίας μας για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Τα ερωτηματολόγια έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέξουν ειδικούς στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, όπως ερευνητές, εκπροσώπους του δημόσιου τομέα, επιχειρηματίες και άλλους σημαντικούς παράγοντες της δίκαιης μετάβασης. Το βήμα αυτό σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το έργο μας, διασφαλίζοντας ότι τα ερευνητικά μας εργαλεία είναι ολοκληρωμένα, καλοσχεδιασμένα και ικανά να αποτυπώσουν τις απαραίτητες προοπτικές και γνώσεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών προτάσεων. Καθώς προχωρούμε προς την έναρξη της πεδίας έρευνας, ανυπομονούμε για τις σημαντικές γνώσεις που θα προκύψουν, στηρίζοντας μια δίκαιη και συμπεριληπτική μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα.
Παρουσίαση του JT Observatory στην «Ημέρα Επιστήμης και Έρευνας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Το Εργαστήριο Μετάβασης στην Καθαρή Ενέργεια & Μετασχηματισμού της Ανάπτυξης (ENTRA Lab) είχε την τιμή να συμμετάσχει στην εκδήλωση «Ημέρα Επιστήμης και Έρευνας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος συνομίλησε με ερευνητές και φοιτητές, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Διοίκησης, η ομάδα του ENTRA Lab είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο, συμπεριλαμβανομένου του έργου JT Observatory. Το έργο αυτό, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες του εργαστηρίου, αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το JT Observatory αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση και ανάλυση των διαδικασιών Δίκαιης Μετάβασης, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ο κ. Σχοινάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα ακαδημαϊκά και τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν. Η επίσκεψή του αποτέλεσε μια έμπνευση για την ανταλλαγή γνώσεων, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό ρόλο των πανεπιστημίων στην έρευνα που προωθεί την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, περιλάμβανε επίσης ένα φόρουμ συζήτησης, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανέλυσαν την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Στην κεντρική του ομιλία, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον «Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», θίγοντας θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, υγείας, ασφάλειας και ανάπτυξης δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές και τους ερευνητές που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της σημαντικής εκδήλωσης!
Μηνιαία Συνάντηση για το JT-Observatory: Προετοιμασία της Έρευνας Πεδίου
Σήμερα, η επιστημονική ομάδα του Just Transition Observatory (JT-Observatory) συγκεντρώθηκε για μια πολύ παραγωγική συνεδρίαση, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την επόμενη φάση του έργου—την πεδία έρευνα. Καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της εκτενούς ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, η ομάδα επικεντρώνεται τώρα στην προετοιμασία των εργαλείων και μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν για την έρευνα σε τρεις περιοχές που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση. Η συνεδρίαση περιλάμβανε σε βάθος συζητήσεις για τις μεθόδους έρευνας που θα εφαρμοστούν, οι οποίες περιλαμβάνουν ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης. Οι έρευνες θα διεξαχθούν σε τρεις βασικές περιοχές: Δυτική Μακεδονία, ΕλλάδαΣιλεσία, ΠολωνίαΣταρά Ζαγόρα, Βουλγαρία Τις επόμενες εβδομάδες, η ομάδα θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να ξεκινήσει την κρίσιμη πεδία έρευνα. Τα εργαλεία έρευνας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ολοκλήρωσης και δοκιμής για να διασφαλιστεί η υψηλότερη ποιότητα συλλογής δεδομένων και αποδοτικών συμπερασμάτων. Η πεδία έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής μετάβασης σε αυτές τις περιοχές υψηλής εκπομπής και θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την υποστήριξη ενός δίκαιου, δίκαιου και συμπεριληπτικού μέλλοντος. Το έργο JT-Observatory δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς άνθρακα θα ωφελήσει όλες τις περιοχές και τις κοινότητές τους.
Μηνιαία Συνεδρίαση του JT-Observatory: Προετοιμασία Κύριων Παραδοτέων για μια Δίκαιη Μετάβαση
Στις 3 Ιουνίου 2024, η ομάδα του Just Transition Observatory (JT-Observatory) συγκεντρώθηκε για μια ακόμα παραγωγική μηνιαία συνεδρίαση. Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην πρόοδο των Παραδοτέων 2.1 και 2.2, επιτυγχάνοντας σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη του έργου καθώς συνεχίζει να εξετάζει τις ζωτικής σημασίας πτυχές της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης. Παραδοτέο 2.1: Ενεργειακή Μετάβαση, Τοποθετημένες Προσεγγίσεις και Χωρική Δικαιοσύνη Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια σε βάθος ανάλυση του Παραδοτέου 2.1, το οποίο επικεντρώνεται στη σύνδεση της ενεργειακής μετάβασης, των τοποθετημένων προσεγγίσεων και της χωρικής δικαιοσύνης. Η ομάδα συμμετείχε σε μια εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και σύνθεση, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα πώς οι τοποθετημένες πολιτικές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση. Τα ευρήματα από αυτή την ανασκόπηση θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στο να καθορίσουν την προσέγγιση του έργου στη διακυβέρνηση της ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και δίκαιες. Παραδοτέο 2.2: Κλιματική Αλλαγή και Πολιτικές Δίκαιης Μετάβασης στις Περιοχές Υψηλής Εκπομπής Διοξειδίου του Άνθρακα στην ΕΕ Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Παραδοτέο 2.2, το οποίο εξετάζει τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και τη δίκαιη μετάβαση στις περιοχές υψηλής εκπομπής CO2 στην ΕΕ. Η ομάδα συζήτησε το τρέχον τοπίο των πολιτικών μετάβασης στην ΕΕ και πώς αυτές μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες περιοχών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από βιομηχανίες υψηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτή η ανάλυση θα είναι καθοριστική για την επικείμενη πεδία έρευνα του έργου, η οποία στοχεύει να εξετάσει τις πραγματικές εφαρμογές αυτών των πολιτικών και την αποτελεσματικότητά τους στη προώθηση της δίκαιης μετάβασης. Επόμενα Βήματα: Πεδία Έρευνα και Μεθοδολογία Έρευνας Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η ομάδα καθόρισε τα επόμενα βήματα του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για την κρίσιμη εμπειρική μελέτη που θα καθοδηγήσει την πεδία έρευνα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις μεθόδους έρευνας που θα ενσωματωθούν στην πεδία έρευνα, διασφαλίζοντας ότι η μελέτη θα είναι ολοκληρωμένη, αυστηρή και με σημαντικό αντίκτυπο. Η ομάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι τα ευρήματα από την πεδία έρευνα θα παρέχουν στους πολιτικούς φορείς πολύτιμες πληροφορίες για να στηρίξουν τη μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα και κοινωνικά δίκαιο. Καθώς το έργο JT-Observatory προχωρά, αυτές οι σημαντικές συζητήσεις και εξελίξεις συνεχίζουν να οδηγούν την αποστολή της πρωτοβουλίας για να διευκολύνει μια δίκαιη και συμπεριληπτική ενεργειακή μετάβαση.
Παρουσίαση του JT-Observatory στη διάλεξη του Δρ. Λευτέρη Τοπάλογλου στο AGH University of Krakow
Ο Δρ. Λευτέρης Τοπαλόγλου, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ενεργειακής Μετάβασης και Μετασχηματισμού Ανάπτυξης (ENTRA Lab) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είχε πρόσφατα την τιμή να επισκεφτεί το AGH University of Krakow για να παρουσιάσει το έργο του Just Transition Observatory (JT-Observatory). Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των στόχων του έργου σε ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό κοινό και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του AGH University. Το έργο JT-Observatory, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) για τα επόμενα δύο χρόνια, επικεντρώνεται στη μελέτη της επίδρασης των τοποθετημένων προσεγγίσεων, της χωρικής δικαιοσύνης και της συμμετοχικής δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της ενεργειακής μετάβασης. Το έργο περιλαμβάνει πέντε διδακτορικές διατριβές που εξετάζουν πώς αυτές οι έννοιες μπορούν να συμβάλλουν σε πιο δίκαιες και συμπεριληπτικές διαδικασίες ενεργειακής μετάβασης. Η επίσκεψη στο AGH University ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το AGH είναι ένας πολύτιμος εταίρος σε αυτή την πρωτοβουλία και υποστηρίζει την πεδία έρευνας στην περιοχή Σιλεσία της Πολωνίας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης έρευνα στις περιοχές Σταρά Ζαγόρα στη Βουλγαρία και στη Δυτική Μακεδονία. Ο Δρ. Τοπαλόγλου εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη στην καλή του φίλη, Καθηγήτρια Joanna Kulczycka, Αντιπρύτανη του AGH για την Ανάπτυξη και Συνεργασία, για την αμέριστη υποστήριξή της στο έργο. Η διάλεξη και η επίσκεψη αυτή σηματοδοτούν ένα κρίσιμο βήμα στην προετοιμασία της πεδία έρευνας που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών για μια δίκαιη και συμπεριληπτική ενεργειακή μετάβαση, με τη πολύτιμη συμβολή του AGH University.
Μηνιαία Συνεδρίαση του JT-Observatory: Πρoετοιμασία Παραδοτέων για μια Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση
Στις 29 Απριλίου 2024, η ομάδα του Just Transition Observatory (JT-Observatory) συγκεντρώθηκε για τη μηνιαία συνεδρίασή της, επικεντρωμένη στην πρόοδο των Παραδοτέων 2.1 και 2.2. Αυτά τα παραδοτέα αποτελούν κρίσιμα βήματα στην ανάπτυξη του έργου JT-Observatory, το οποίο στοχεύει στην προώθηση μιας συμπεριληπτικής, τεκμηριωμένης προσέγγισης στη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης. Παραδοτέο 2.1: Συ-σχεδίαση του Εννοιολογικού Πλαισίου του JT-OBSERVATORY Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα εμβάθυνε στο Παραδοτέο 2.1, που αφορά τη συ-σχεδίαση του εννοιολογικού πλαισίου του JT-Observatory. Αυτή η θεμελιώδης εργασία επικεντρώνεται στον ορισμό βασικών κατηγοριών, ερευνητικών ερωτημάτων και πολιτικών ζητημάτων. Αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη σύνδεση των διάφορων επιστημονικών κλάδων και των πεδίων λήψης πολιτικών αποφάσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης. Η διαδικασία συ-σχεδίασης εξασφαλίζει ότι τόσο η θεωρία όσο και η πρακτική συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο και θα υποστηρίξουν μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση. Παραδοτέο 2.2: Μεθοδολογία για την Αξιολόγηση και Ανάλυση Πολιτικών Δίκαιης Μετάβασης Η ομάδα επίσης ανασκόπησε την πρόοδο του Παραδοτέου 2.2, το οποίο επικεντρώνεται στη μεθοδολογία για την αξιολόγηση και ανάλυση πολιτικών δίκαιης μετάβασης. Αυτό το παραδοτέο αποσκοπεί στην παροχή μιας δομημένης προσέγγισης για την ανάλυση πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ, εθνικό και περιφερειακό/τοπικό. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για γραφειοκρατική έρευνα και χαρτογράφηση ενδιαφερόμενων φορέων, εξασφαλίζοντας μια διεξοδική διαδικασία ανασκόπησης που θα ενημερώσει την αποτελεσματική, τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα του JT-Observatory επανέλαβε τη δέσμευσή της στο να συνδυάζει την πρωτοποριακή βιβλιογραφία με την πρακτική εφαρμογή πολιτικών. Η δουλειά που γίνεται είναι κρίσιμη για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τη μετάβαση στην ενέργεια, τη χωρική δικαιοσύνη και τη διακυβέρνηση τοπικής βάσης στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα. Το JT-Observatory συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που θα υποστηρίξει τους πολιτικούς φορείς στην αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας δίκαιης μετάβασης.
Παρουσίαση του JT-Observatory στο Forum διαλόγου του Έργου JustReDI
Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε φόρουμ διαλόγου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JustReDI, εστιάζοντας στην κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προάγει τον διάλογο με κοινωνικούς εταίρους και πολίτες σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της ψηφιακής μετάβασης, προσφέροντας μια πλατφόρμα για ανταλλαγή ιδεών και συνεργασία σε σημαντικά θέματα. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ο Δρ. Λευτέρης Τοπαλόγλου, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Ενέργειας & Μετάβασης στην Εποχή μετά τον Λιγνίτη, παρουσίασε μια σειρά από έργα, με ιδιαίτερη έμφαση στο καινοτόμο έργο του Ινστιτούτου. Ο Δρ. Τοπαλόγλου ανέδειξε την ενεργό αντίδραση του Πανεπιστημίου στις προκλήσεις που θέτει το μεταβαλλόμενο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. Ένα από τα κύρια σημεία της παρουσίασης ήταν το JT-Observatory, ένα πρωτοποριακό έργο που αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ενεργειακής Μετάβασης και Μετασχηματισμού Ανάπτυξης – ENTRA Lab. Το JT-Observatory αποσκοπεί στην παροχή επιστημονικής υποστήριξης στους πολιτικούς φορείς, διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει ακριβών δεδομένων και μεθοδολογιών, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους μιας δίκαιης και βιώσιμης μετάβασης. Επιπλέον, ο Δρ. Τοπαλόγλου παρουσίασε και άλλα σημαντικά έργα που υλοποιεί το ENTRA Lab, τα οποία συμβάλλουν στους ευρύτερους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης. Τα έργα αυτά έχουν σχεδιαστεί ώστε να καθοδηγήσουν την περιοχή στα απαραίτητα βήματα της ενεργειακής μετάβασης και να διασφαλίσουν ότι οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις της μετάβασης θα ληφθούν υπόψη με προσοχή. Η πρωτοβουλία JustReDI συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και περιλαμβάνει συνεργασίες με διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα, όπως το "ΑΘΗΝΑ," το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (UNIWA) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Η επιτυχημένη παρουσίαση του JT-Observatory και των άλλων έργων του ENTRA Lab αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της έρευνας και της επιστημονικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.
2η Συνάντηση JT-OBSERVATORY: Ενίσχυση της Διακυβέρνησης για μια Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση
Την 1η Απριλίου 2024, η ομάδα του Εργαστηρίου Ενεργειακής Μετάβασης & Μετασχηματισμού Ανάπτυξης (ENTRA Lab) πραγματοποίησε τη 2η συνάντηση του Παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης (JT-OBSERVATORY), εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στη μετάβαση προς οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών. Οι συζητήσεις ανέδειξαν τη σημασία της δημόσιας υποστήριξης, της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και της υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των πολυεπίπεδων αλληλεπιδράσεων και της συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στην επίτευξη μιας δίκαιης και αποτελεσματικής μετάβασης. Με βάση την πιο πρόσφατη ερευνητική γνώση, αναπτύσσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διακυβέρνησης, ενσωματώνοντας τις αρχές της χωρικής δικαιοσύνης και της τοποκεντρικής διακυβέρνησης. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις ανθρακοφόρες περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απανθρακοποίησης, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία και η Βουλγαρία, διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις βασίζονται στην τοπική γνώση και προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωση. Με στόχο την άρση των χωρικών ανισοτήτων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, το JT-OBSERVATORY δεσμεύεται να διαμορφώσει στρατηγικές διακυβέρνησης που θα διευκολύνουν μια δίκαιη και ισότιμη ενεργειακή μετάβαση. Η σημερινή συνάντηση περιλάμβανε σημαντικές παρουσιάσεις και γόνιμες συζητήσεις, ενισχύοντας τη συνεργασία και θέτοντας τις βάσεις για τις επόμενες φάσεις του έργου. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις καθώς συνεχίζουμε το έργο μας!
Εσωτερική Συνάντηση ENTRA-Lab για το JT-Observatory: Προώθηση της Έρευνας για τη Δίκαιη Μετάβαση
Στις 21 Μαρτίου 2024, η ομάδα του Εργαστηρίου Ενεργειακής Μετάβασης & Μετασχηματισμού Ανάπτυξης (ENTRA Lab) πραγματοποίησε μια παραγωγική εσωτερική συνάντηση για να συζητήσει τα βασικά παραδοτέα του Πακέτου Εργασίας 2 (WP2) του έργου JT-OBSERVATORY. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ομάδα πραγματοποίησε ενδελεχή ανασκόπηση των πολιτικών ενεργειακής μετάβασης σε επίπεδο ΕΕ, αναλύοντας τις επιστημονικές προσεγγίσεις σχετικά με τη χωρική δικαιοσύνη και την τοποκεντρική διακυβέρνηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εδραίωση της πλατφόρμας γνώσης, την ενσωμάτωση σύγχρονης βιβλιογραφίας και την εξέταση της εφαρμογής πολιτικών, με στόχο την ενίσχυση της κατανόησης της κλιματικής αλλαγής και της ανθρακικής ουδετερότητας. Καθώς το έργο προχωρά, το ENTRA Lab δεσμεύεται να συνδιαμορφώσει το εννοιολογικό πλαίσιο του JT-OBSERVATORY, να βελτιώσει τις μεθοδολογίες για την ανασκόπηση των πολιτικών δίκαιης μετάβασης και να αντλήσει ουσιαστικά συμπεράσματα για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης έρευνας. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς μια δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση!